ÃÛÌÒ½»ÓÑ

Stjernenatt Stjernenatt 

Skjelning: 5. Skjelningens elementer. Lengsel

Lengsel, savn, higen: nok et nødvendig element i skjelning. En dyp lengsel etter Gud er nedlagt i vårt hjerte og virker som et kompass. «Gjennom dialog med Herren kan vi lære å forstå hva det er vi virkelig vil med vårt liv.»

Vuokko-Helena Caseiro – Vatikanstaten

Før katekesen onsdag 12. oktober ble det lest om den syke ved Betesda:

Ved Saueporten i Jerusalem ligger en dam som på hebraisk heter Betesda. […] Det var en mann der som hadde vært syk i trettiåtte år. Jesus så ham ligge der og visste at han hadde vært syk lenge, og sa til ham: «Vil du bli frisk?» Den syke svarte: «Herre, jeg har ingen som kan få meg ned i dammen når vannet blir rørt opp. Og når jeg kommer fram, går alltid en annen uti før meg.» Da sier Jesus til ham: «Stå opp, ta båren din og gå!» Straks ble mannen frisk, og han tok båren sin og gikk. ()

Skjelning er en form for leting

Etter å ha sett på to forskjellige elementer som inngår i skjelning, nemlig bønn og selverkjennelse, kom paven denne gang til et tredje uunnværlig element, nemlig lengsel. «For skjelning er en slags leting, og leting utløses alltid av at det er noe som mangler oss, noe som på sett og vis likevel er oss kjent.»

Å savne sin stjerne

I bunn og grunn er lengsel savnet etter en fylde, som vi aldri helt og holdent når. Lengsel er et tegn på Guds nærvær i oss. «Desiderio», det italienske ordet for «lengsel», kommer av latinsk de-sidus. Bokstavelig talt betyr de-sidus «stjernemangel» eller «stjernesavn». «Lengsel er stjernesavn, savnet etter det referansepunkt som kan orientere vår livsvandring; det fremmaner lidelse og nød og samtidig en spenning for å nå det gode som mangler oss. Lengsel er altså et kompass for å kunne forstå hvor jeg er og hvor jeg er på vei.»

Ekte lengsel er varig og gir livet retning

En oppriktig lengsel rører ved strenger som rekker dypt inn i oss. Den slokner ikke når den møter motstand, men vokser seg sterkere. Lengsel er som en tørst. Den kan ikke bli borte av seg selv.

Våre varierende lyster, ønsker, begjær og trang derimot er noe annet.

Lengsel pleier å ta konkret form. Hvis for en eksempel noen ønsker å bli lege, må vedkommende sette seg selv grenser og velge bort en god del annet. Det lar seg gjøre fordi lengselen etter å gi livet en retning og nå et mål – bli lege – gjør en sterk og modig. Man vil!

Lengsel og vilje

«Det er viktigere å ville bli god enn å være god», er det noen som har sagt. Og når noe virker tiltrekkende på oss – når det er etterlengtet – blir det faktisk mye lettere å ville bevege seg mot det.

«Vil du bli frisk?»

Før han gjør undre, pleier gjerne Jesus å spørre det mennesket han har foran seg om hva det vil. Det kan synes underlig, når mennesket er sykt. For eksempel spør han den lamme ved Betesda-dammen: «Vil du bli frisk?» (Joh 5,6). Jesu spørsmål er en oppfordring til mannen om å skape klarhet i sitt hjerte og komme seg videre, om ikke lenger å betrakte seg selv som fullstendig lam, om ikke lenger å ligge der uten å håpe og ville noe som helst. «Gjennom dialog med Herren kan vi lære å forstå hva det er vi virkelig vil med vårt liv.» Men denne mannens svar lar oss forstå at han har en rekke merkelige motforestillinger mot å bli helbredet.

Klaging er farlig

Den lamme er et typisk eksempel på de som sier «ja, ja, jeg vil, jeg vil», men som i virkeligheten ikke gjør annet enn å syte og klage. Paven advarte mot klaging. Klaging forgifter vår sjel og forhindrer vår lengsel i å vokse.

Vårt samfunn

Lengsel er ofte det som utgjør forskjellen mellom et vellykket, koherent og varig prosjekt, og noe formløst noe, som bare forblir kraftløs vilje og gode forsetter.

Vi lever i en tid der mange mennesker tilsynelatende har stor valgfrihet, men en lengsel som dessverre skrumper inn. Vi bombarderes av tusenvis av forslag, prosjekter og muligheter, som ofte bare virker distraherende på oss og forhindrer oss i å sette oss rolig ned og vurdere hva det er vi virkelig vil.

Mange mennesker lider fordi de ikke vet hva de vil med sitt liv. Sannsynligvis har de aldri vært i kontakt med sin dype lengsel. Da er det fare for at de anvender livet på mange forskjellige forsøk og påfunn, uten noensinne virkelig å komme seg noe sted. De kaster bort dyrebare muligheter.

«Hva vil du jeg skal gjøre for deg?»

Hva om Herren i dag stilte oss det samme spørsmål som den blinde ved Jeriko: «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?» (). Hva ville vi da svare? Kanskje kunne vi be ham hjelpe oss å kjenne vår dype lengsel etter ham, en lengsel som Gud selv har nedlagt i vårt hjerte. Og kanskje vil han gi oss nødvendig styrke til å konkretisere den. Dette er en enorm nåde, som alle andre nåder bygger på: å tillate Herren, likesom i evangeliet, å gjøre undre for oss. «Gi oss lengsel, Herre, og la den vokse!»

«Også han har en stor lengsel på våre vegne: å gi oss del i sin livsfylde.»

***

Hele katekesen og

Sammendrag på norsk av de foregående katekesene i denne serien:
1. Hva vil det si å skjelne?
2. Et eksempel: Ignatius av Loyola
3. Skjelningens elementer. Fortrolighet med Herren
4. Skjelningens elementer. Å kjenne seg selv

21 oktober 2022, 15:33