100-lecie Katolickiego Uniwersytetu Naj?wi?tszego Serca w Mediolanie
?ukasz So?niak SJ – Watykan
Purpurat zaapelowa? do akademików aby nie przera?a?o ich to, co Papie? Franciszek nazwa? ?katastrof? edukacyjn?” spowodowan? przez pandemi? koronawirusa. ?Wszyscy zaanga?owani w szkolnictwo powinni teraz skupi? si? na formacji ludzi dojrza?ych, którzy potrafi? kre?li? nowe drogi rozwoju i cz?owieczeństwa” – zaznaczy? watykański Sekretarz Stanu.
Nawi?za? do dzisiejszej Ewangelii, w której znajduje si? scena spotkania Jezusa z Aposto?ami po zmartwychwstaniu. Zauwa?y?, ?e uczniowie, gdy zobaczyli swojego Mistrza, byli ?zatrwo?eni i przestraszeni” (?k 24, 37). Wydawa?o im si?, ?e widz? ducha Tego, którego zdradzili i opu?cili, i który przyszed? wyrówna? z nimi rachunki. Kard. Parolin podkre?li?, ?e zniekszta?cony obraz przera?aj?cego Boga jest efektem naszych projekcji i obaw, z których leczy nas Zmartwychwsta?y. Tylko On mo?e da? nam si?? do przetrwania tak?e obecnych kryzysów.
My?limy o Bogu raczej jak o panu ni? o Ojcu, postrzegamy Go jako kontrolera i surowego s?dziego. ?Jezus poprzez swoje gesty i s?owa otwiera uczniom umys?y aby ujrzeli jak fa?szywy jest ich obraz Boga. Pokazuje im swoje rany, oznaki ludzkiej u?omno?ci, które przyj??, aby cz?owieka ratowa? a nie go pot?pi?” – powiedzia? w homilii purpurat.
Podkre?li?, ?e ?adna nasza rana z przesz?o?ci, ?aden grzech, nie jest przeszkod? dla Bo?ej mi?o?ci. Jego wielko?? polega w?a?nie na mi?o?ci, przez któr? wszystko obraca w dobro, nawet cierpienie i ?mier?. ??wi?tujemy Wielkanoc w pe?ni je?li przechodzimy od strachu wobec Boga do zaufania Mu, od zamkni?cia si? w sobie do otwarcia na Jego mi?o??” – powiedzia? kard. Parolin.
Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.