ÃÛÌÒ½»ÓÑ

Szukaj

25. rocznica ludob¨®jstwa w Rwandzie 25. rocznica ludob¨®jstwa w Rwandzie  

25. rocznica ludob¨®jstwa w Rwandzie

W Rwandzie trwaj? obchody 25. rocznicy wybuchu ludob¨®jstwa. W trwaj?cych trzy miesi?ce rzeziach zgin??o milion ludzi. W trudny proces pojednania zranionego spo?ecze¨½stwa od samego pocz?tku aktywnie w??cza si? °­´Ç?³¦¾±¨®?. Rozpocz?? si? proces beatyfikacyjny rwandyjskiego ma??e¨½stwa, zamordowanego wraz z dzie?mi w pierwszym dniu ludob¨®jstwa.

Maciej Jaworski OCD ¨C Rwanda

To ju? 25 lat od zamachu na prezydenta Rwandy, Juvenala Habyariman?, wieczorem 6 kwietnia, w tygodniu wielkanocnym, 1994 roku. Ten zamach stanu i ?mier? prezydenta w zestrzelonym samolocie nad stolic? kraju, sta?y si? decyduj?c? iskr? w napi?tych ju? i tak do granic mo?liwo?ci, relacjach etnicznych w Rwandzie, podczas toczonej od 1990 r. wojnie domowej. Wybuch?o piek?o. 100 dni systematycznych rzezi. Celem stali si? Tutsi, ale i wszyscy ci, którzy stan?li na drodze do ich wyeliminowania. Szukano, ostatecznego rozwi?zania. Eliminacji.

Dzi?, m?odzi ch?opcy, dziewcz?ta, którzy urodzili si? po tych krwawych wydarzeniach, które jako pierwszy w ?wiecie ?w. Jan Pawe? II, nazwa? ludobójstwem, ko¨½cz? studia, szukaj? pracy, zak?adaj? rodziny. Wydawa?oby si?, ?e to ju? tak dawno. Ale jednak, ta trauma i pami?? o hekatombie trwa. W Rwandzie, wsz?dzie rozpoczynaj? si? obchody upami?tniaj?ce te wydarzenia.

Ko?ció? ?ywo i znacz?co w??czy? si? w rwandyjskie problemy etniczne, g?osz?c Ewangeli? braterstwa. Wpierw w proces pojednania przed wybuchem rzezi w 1994 r. Pocz?tek lat 90. to sta?a formacja ludzi i polityków do wspó?dzia?ania, otwierania si? na wieloetniczno??. Co niestety nie poskutkowa?o zatrzymaniem machiny wojennej. Jeden z biskupów, dramatycznie wyzna? ¨C ?politycy, nie chcieli nas pos?ucha?¡±. Ale w wielu wiernych obudzi?o to sumienie. Podczas ludobójstwa, wielu chrze?cijan oddawa?o ?ycie, próbuj?c ratowa? braci w cz?owiecze¨½stwie. Móg?bym tu poda? ca?? litani? imion osób, które narazi?y swe ?ycie w imi? Chrystusa, by nie zniszczy? jedno?ci. Dzisiaj, staj? si? oni najlepszym zasiewem ewangelicznym pojednania po wojnie. To nasi ??wi?ci z s?siedztwa¡±.

Po wojnie, a? do dnia dzisiejszego Ko?ció? uporczywie g?osi godno?? ka?dego cz?owieka, niezale?nie od przynale?no?ci etnicznej. To Ko?ció? pierwszy zainicjowa? lokalne inicjatywy w parafiach i wioskach tzw. grup pojednania, które z czasem zosta?y zinstytucjonalizowane przez administracj?. Przy okazji 10. rocznicy obchodów wybuchu ludobójstwa, Ko?ció? zainicjowa? dzie¨½ modlitw w intencji wszystkich ofiar ostatnich masakr i wojen, by nikt nie czu? si? wy??czony z narodowej ?a?oby.

Za? ostatnie trzy lata, by?y przemy?lanym programem przygotowa¨½ do tegorocznych obchodów. Rok 2016 to Jubileusz Mi?osierdzia Bo?ego, niezwykle mocno prze?ywanego w Rwandzie w kontek?cie ludobójstwa i wojen, pomóg? zobaczy? bolesn? przesz?o?? okiem mi?osiernego Boga. Rok 2017 by? jubileuszem stulecia wy?wi?cenia pierwszych rwandyjskich kap?anów, to by?a okazja, by ukaza? niezwykle pozytywn? rol? ewangelizacji kraju dzi?ki miejscowym kap?anom, by nieco odk?ama? krzywdz?ce mity i równocze?nie przeprosi? za pope?nione grzechy. Za? 2018, by? Rokiem Pojednania, gdzie biskupi przygotowali specjalny list duszpasterski, ukazuj?cy wiernym ró?ne wymiary pojednania w kontek?cie ludobójstwa i podzia?u etnicznego. W ten Rok Pojednania, jako karmelici w??czyli?my inicjatyw? peregrynacji relikwii ?w. Teresy od Dzieci?tka Jezus która przemierzy?a wszystkie diecezje z pos?aniem mi?o?ci mi?osiernej.

Kre?l?c ?cie?ki pojednania, biskupi wskazuj? potrzeb? pomocy, zarówno sprawcom, jak i ofiarom. By sprawcy uznali sw? win? i poprosili o przebaczenie, a ofiary, by przebaczenia im udzieli?y. Biskupi coraz g?o?niej mówi? o roli tych chrze?cijan, którzy podczas ludobójstwa dali ?wiadectwo braterstwa, byli tacy, którzy umieraj?c przebaczali oprawcom, nawet si? za nich modlili, byli równie?, ci którzy odmówili uczestniczenia w zabijaniu, zrywaj?c ?le poj?t? solidarno?? etniczn?, jak równie? ci, którzy nara?ali swe ?ycie ukrywaj?c poszukiwanych, a niejednokrotnie byli mordowani za to, ?e próbowali pomóc.

Ufajmy, ?e niedawno rozpocz?ty pierwszy proces beatyfikacyjny rwandyjskiego ma??e¨½stwa zamordowanego wraz z dzie?mi w pierwszym dniu ludobójstwa, tzn. 7 kwietnia rano, przyczyni si? do trwa?ego pojednania. Ko?ció? bowiem buduje pojednanie nie tyle przez spektakularne eventy, ile przez codzienne g?oszenie, ?e w Chrystusie jeste?my bra?mi, dzie?mi jednego Ojca.

Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.

07 kwietnia 2019, 11:45