105 гадо? таму завяршы?ся 11-гадовы пантыф?кат П?я X
Джузэпэ Мельк?ёрэ Сарта, будучы 257-ы Рымск? Пантыф?к, нарадз??ся ? мястэчку Рыезэ па?ночнай ?тальянскай прав?нцы? Трэв?за. Святарскае пасвячэнне атрыма? 18 верасня 1858 г. А 10 л?стапада 1884 г. папа Ле? XIII удзял?? яму б?скупскую сакру. 12 чэрвеня 1893 г. Джузэпэ Сарта бы? узведзены ? годнасць кардынала Святога Рымскага Касцёла, а праз тры дн? было зацверджана яго прызначэнне на пасаду Патрыярха Венецы?.
20 л?пеня 1903 г. памёр Ле? XIII, ? скл?каны не?забаве канкла? абра? чарговым наступн?кам св. Пятра кардынала Сарта, як? ? ?вайшо? у г?сторыю як папа П?й X. Гэта адбылося 4 жн??ня 1903 г.
Той канкла? ста? апошн?м, кал? было выкарыстана права вета: кардынал Ян Пузына, арцыб?скуп Крака?ск?, ад ?мя а?стрыйскага ?мператара налажы? вета на кандыдатуру кардынала Марыана Рамполы, Дзяржсакратара Льва XIII. Пасля свайго абрання папа П?й X адмян?? права вета катал?цк?х дзяржа?.
За 11 гадо? свайго пантыф?кату ён праяв?? сябе як жорстк? прац??н?к мадэрн?зму. Акрамя таго, П?й X распача? рэформу Кодэкса канан?чнага права ? ?значал?? рэдакцыю Катэх?з?са, вядомага сёння як Катэх?з?с П?я X. У той жа час, ён распача? пал?тыку пераадолення прынцыпу “non expedit”, як? дзейн?ча? з часо? П?я IX ? забараня? катол?кам браць удзел у пал?тычным жыцц? ?тальянскай дзяржавы, у прыватнасц?, вылучаць свае кандыдатуры на выбарах у прадста?н?чыя органы ?лады.
У 1951 г. П?й X бы? беатыф?каваны, а праз тры гады, 29 мая 1954 г. канан?заваны. Абедзве цырымон?? ?значал?? папа П?й XII.