45 гадо? таму святы Ян Павел ?? бы? абраны Пантыф?кам
Аляксандр Панчанка – Pope
Вучэнне ? стыль жыцця Яна Па?ла ?? можа натхняць моладзь, а яго г?сторыя пав?нна пераказвацца зразумелай для сучаснай моладз? мовай, - за?важы? у ?нтэрв’ю польскай рэдакцы? Pope кардынал Стан?сла? Дз?в?ш.
“Я не сумняваюся ? гэтым ? гэта перакананне пацвярджае лёс некальк?х пакалення? маладых людзей, як?х Ян Павел ?? прыцягну? да Езуса. Па-ранейшаму м?льёны зб?раюцца на Сусветныя дн? моладз?, абвяргаючы тэз?с пра заняпад Касцёла ? ра?надушша моладз? да пытання? веры. Моладзь можа знайсц? ?казанн? для жыцця ? вучэнн? Яна Па?ла ??, але таксама натхн?цца яго жыццём, асабл?ва юнацк?м? гадам?, напо?неным уласц?вым? для маладосц? захапленням?, жыццёвым? радасцям?, разнастайным? ?нтарэсам?, жаданнем ?нтэлектуальнага ? духо?нага разв?цця, здольнасцю радавацца сябро?ству, прыгажосц? прыроды, спорту, паэз??”, - сказа? былы асаб?сты сакратар Яна Па?ла ??.
Кардынал Дз?в?ш за?важы?, што гады маладосц? Караля Вайтылы был? цяжк?м? з прычыны трагеды? вайны, але, тым не менш, ён пражы? ?х прыгожа, паказа?шы, што за найвял?кшыя ?дэалы варта змагацца ? быць верным? ?м. “Для моладз? – незалежна ад месца ? часу, у як?м яна жыве – гэта захапляльны прыклад, варты наследавання. Праблема не ? тым, ц? можа Папа натхняць ?х, але ? тым, як ?м пераказваецца прыгажосць яго жыцця, якой мовай мы гаворым пра яго, ц? гэта мова дакранаецца да адчувальнасц? сучаснай моладз? ? з’я?ляецца зразумелай ёй”, - л?чыць ?ерарх.
Арцыб?скуп-эмерыт Крака?ск? перакананы, што ? актуальнай м?жнароднай с?туацы? Караль Вайтыла бы? чалавекам, як? б нёс у свет м?р ? надзею. “Ён дагэтуль прама?ляе. Дастаткова прыйсц? ? Ватыкан у баз?л?ку святога Пятра ? ?бачыць людзей, занураных у мал?тву пры яго маг?ле. Дастаткова прыйсц? ? папск? санктуарый у Кракаве, у касцёлы ? Вадав?цах ц? Кальвары?, ва ?се месцы, як?я носяць яго сляды – людз? дагэтуль хочуць шукаць яго духо?нага сябро?ства”, - сказа? кардынал.
?ерарх нагада?, што Ян Павел ?? спазна? шмат зла, бачы? наступствы война? ? татал?тарызму, цярпе? разам са слабейшым?, бы? абаронцам ? голасам тых, у каго гэты голас бы? адабраны, а ? часы неспакою за?сёды ?мкну?ся несц? людзям надзею. “Ён бы? сведкам любов? Хрыста ? моцы Евангелля, нязменнай, нягледзячы на зменл?васць свету, ? я думаю, што сёння яго закл?к: “Не бойцеся, расчын?це дзверы Хрысту”, загуча? бы з новай, магутнай с?лай”, - дада? былы сакратар Папы.
Кардынал Дз?в?ш нагада? пра ?клад Яна Па?ла ?? у пачатак барацьбы з сексуальным? зло?жыванням? ? Касцёле, як? працягваюць яго наступн?к?, пра пашырэнне культу Божай м?ласэрнасц?, умацаванне рол? свецк?х верн?ка?, дыялог з ?ншым? рэл?г?ям? ? канфес?ям?, а таксама асяроддзям?, як?я не за?сёды был? прыязным? да хрысц?янства.