Paavi pyh?n Pietarin ja Paavalin juhlap?iv?n?: Jumala avaa ovia
Juho Sankamo
Entinen kalastaja ja entinen fariseus kokevat todellisen pääsiäisen
Pyhän messun saarnassaan paavi Franciscus kehotti meitä innostumaan Pietarin ja Paavalin elämäntarinasta ja heidän apostolisesta innostaan. Pietari oli ensin galilealainen kalastaja, ja Paavali oli kirkkoa vainoava fariseus. “Kohdatessaan Herran, nämä miehet kokivat todellisen pääsiäisen: heidät vapautettiin: uuden elämän ovet aukaistiin heidän eteensä”, paavi saarnasi. Pietarista tuli “ihmisten kalastaja” ja Paavalista tuli kansojen evankelista.
Paavi korosti oven merkitystä. Ensi vuonna vietämme Juhlavuotta, armon aikaa, jolloin Pyhä Ovi avataan, ja jokainen voi astua elävään pyhäkköön, Jeesuksen luo. Paavi huomautti, että Pietarin ja Paavalin kertomuksessa monia ovia avataan.
Uusi exodus ja armon Jumala
Kun Pietari oli vankilassa, Jumala avasi hänelle vankilan ovet. Paavi korosti, että tämä tapaus tuo mieleen exodus-kertomuksen. Enkeli kehottaa Pietaria nousemaan, vyöttäytymään ja pukemaan sandaalit jalkaansa nopeasti. Nämä käskyt muistuttavat exoduksen tapahtumista (Ap. t. 12:8; Ex. 12:11). Kyseessä onkin, paavi huomautti, uusi exodus. “Jumala pelastaa kirkkonsa, vapauttaa kahleissa olevat ihmiset, ja kerta kaikkiaan ilmaisee itsensä armon Jumalana, joka pitää heistä huolen matkallaan.”
Pietarin paetessa kaupungin portit aukenivat itsestään (Ap. t. 12:10). Paavi saarnasi, että Jumala avaa meille ovia, ja hän asettaa eteemme tien, jota kulkea. Jeesus antoi Pietarille avaimet taivasten valtakuntaan, mutta Pietari huomaa, että Herra avaa ovia. Hän kulkee aina edellämme, paavi Franciscus huomautti. Paavi pohti, että vankilan ovet aukenivat ja kaupungin portit aukenivat, mutta kun Pietari saapui kristittyjen kotiovelle, niitä ovia ei hänelle aluksi avattu. (Ap. t. 12:12-17). Paavi pohti, että kristillisten yhteisöjen on usein ollut vaikea oppia tätä viisautta tarpeesta avata ovia.
Myös apostoli Paavalin matka on, paavi opetti, ennen kaikkea pääsiäiskokemus. Hän kohtaa ristiinnaulitun ja ylösnousseen Kristuksen. Tämän jälkeen Paavalista tulee kansojen evankelista. Paavali käyttää usein kuvaa ovista, kun hän puhuu auenneista mahdollisuuksista julistaa evankeliumia. Paavali kertoo, että Jumala on avannut “uskon oven” myös ei-juutalaisille (Ap. t. 14:2). Paavali kirjoittaa, että Korintissa hänelle on avautunut ovi työntekoon (1. Kor. 16:9). Paavali pyytää esirukousta, jotta Sanan julistamiselle voisi avautua ovi (Kol. 4:3).
Pietarin ja Paavalin kokemuksia Jumalan armosta
Paavi Franciscus muistutti, että Pietari ja Paavali saivat kokea Jumalan avaavan kaikenlaisia ovia. Jumala avaa meille ovia sisäisistä vankiloista, ja myös todellisista vankiloista. Jumala avaa ovia, jotta voimme evankelioida. Paavi korosti, että nyt valmistaudumme avaamaan Pyhää Ovea, kun ensi vuonna vietämme Juhlavuotta.
Saarnansa lopussa paavi Franciscus kiitteli ekumeenisen patriarkaatin delegaation läsnäoloa pyhässä messussa. Paavi totesi, että me jaamme yhteisen toivon täydestä kirkollisesta yhteydestä.
Paavin Angelus-puhe: Pietarin kutsumuksena on palvella kirkkoa
Angelus-puheessaan paavi Franciscus korosti, että Jeesus on antanut Pietarille auktoriteetin ja taivasten valtakunnan avaimet. Tämä auktoriteetti on kuitenkin palvelevaa valtaa. Jeesus kutsui Pietarin palvelemaan kirkkoa. Paavi korosti, että “auktoriteetti on palvelemista, ja auktoriteetti, joka ei ole palvelemista, on diktatuuria.”
“Kaikki, kaikki, kaikki voivat tulla sisään”
Paavi huomautti, että Pietarin ei ole tarkoitus sulkea ovea taivasten valtakuntaan, tai päästää sinne vain pieni joukko. Pietarin on tarkoitus, uskollisena Jeesuksen evankeliumille, auttaa kaikkia löytämään tiensä taivasten valtakuntaan. “Kaikille: kaikki, kaikki, kaikki voivat tulla sisään”, paavi julisti.
Paavi Franciscus opetti, että Jeesus ei antanut Pietarille taivasten valtakunnan avaimia siksi, että Pietari olisi ollut täydellinen. Ei, paavi totesi, ja jatkoi, Pietari “oli syntinen: mutta hän oli nöyrä, rehellinen, ja Isä on antanut hänelle varman uskon. (Matt. 16:17.)” Tämän vuoksi antautuen Jumalan armolle Pietari saattoi rohkaista muitakin luottamaan Jumalan armoon. (Luuk. 22:32.)
Puheensa lopussa paavi kysyi uskovaisilta, haluavatko he tulla taivasten valtakuntaan Jumalan armon avulla, ja haluavatko he johdattaa sinne myös toisia ihmisiä.