3 mln Sudańczyków zmuszonych do emigracji. Kryzys przy granicy
Ks. Pawe? Rytel-Andrianik - Watykan
?Cho? w Europie nie mówi si? o tym zbyt wiele, od 15 kwietnia 2023 r. w Sudanie trwaj? dramatyczne starcia zbrojne mi?dzy rywalizuj?cymi frakcjami, dowodzonymi przez dwóch genera?ów, którzy od lat walcz? o w?adz?. Ta bratobójcza wojna powoduje, ?e ludno?? w ca?ym kraju ucieka do s?siednich krajów, zw?aszcza do nas” – pisze w specjalnym apelu ks. Fabio Mussi z Wicariatu w Mongo w Czadzie, który koordynuje projekty pomocy uchod?com.
Od pokoleń ludzie wzd?u? granicy mi?dzy tymi dwoma afrykańskimi krajami utrzymuj? tradycj? handlu oraz wspó?pracy, s? tam mieszane ma??eństwa i podobieństwami kulturowe. N’Djamena Sabrina Atturo, wspó?pracowniczka jezuickiej Fundacji Magis w rozmowie z agencj? Fides podkre?la, ?e w obliczu nowego kryzysu w Sudanie, wielu Czadyjczyków otworzy?o swoje domy, dziel?c si? ?ywno?ci?, ziemi? i innymi zasobami z lud?mi uciekaj?cymi przed konfliktem. Jednak nag?e przybycie tysi?cy osób wywar?o ogromn? presj? na i tak ju? wra?liw? lokaln? ludno??, co mo?e wywo?a? konflikty mi?dzy samymi spo?eczno?ciami przygranicznymi. ?Uderzy?a mnie historia Chadid?y, 40-letniej matki o?miorga dzieci, która zawsze mieszka?a w Adré i która, wskazuj?c na skromny posi?ek, jaki przygotowa?a dla swojej rodziny, mówi: «wszystko sta?o si? tak drogie i trudne». Tymczasem jej najstarsza córka, Hila, w wieku dwudziestu kilku lat, przyznaje, ?e czuje ból ludzi uciekaj?cych przed wojn? – jej w?asna rodzina przyj??a dwóch sudańskich nastolatków z El Geneina – ale dodaje: «jednak kiedy jeste? g?odny, trudno jest us?ysze? krzyki innych»” – opowiada Sabrina Atturo.
Stolica Apostolska od kilku lat podejmuje starania o pokój w regionie. W kwietniu 2019 r. Papie? zorganizowa? rekolekcje dla duchowych i cywilnych w?adz Sudanu Po?udniowego. To wówczas Ojciec ?wi?ty uca?owa? stopy przywódcom afrykańskiego kraju, prosz?c o konkretne dzia?ania na rzecz pokoju. W lutym tego roku Papie? uda? si? z wizyt? apostolsk? wraz z anglikańskim arcybiskupem Canterbury Justinem Welbym oraz przywódc? szkockich prezbiterian Iainem Greenshieldsem do Po?udniowego Sudanu.
Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.