蜜桃交友

Szukaj

Rocznica 9/11. Kard. Dolan: chrze?cijanie s? lud?mi pami?ci Rocznica 9/11. Kard. Dolan: chrze?cijanie s? lud?mi pami?ci 

20. rocznica zamachów na Ameryk?

W dwudziest? rocznic? zamachów terrorystycznych na Ameryk? g?os zabrali tak?e ludzie Ko?cio?a. Konieczne jest kultywowanie braterstwa przeciwko ideologii terroru – powiedzia? abp Paul Richard Gallagher, watykański sekretarz ds. relacji z państwami.

Marek Krzysztofiak SJ – Watykan

W artykule opublikowanym w L'Osservatore Romano watykański dyplomata napisa? o roli wychowania do pokoju, wspó?istnienia i braterstwa, w celu przeciwdzia?ania zagro?eniom ze strony ugrupowań fundamentalistycznych. Zach?ci? do ju? trwaj?cych wysi?ków dyplomatycznych przeciwko terroryzmowi oraz by nie ba? si? przyjrze? przyczynom, które generuj? takie bratobójcze postawy.

Przypomnia? tak?e podpisanie przez Papie?a Franciszka i wielkiego imama Al-Azhar, Ahmada Al-Tayyeba, dokumentu o ludzkim braterstwie, w którym zaznaczaj?, ?e terroryzm wynika z ?nagromadzenia b??dnych interpretacji tekstów religijnych i polityki zwi?zanej z g?odem, bied?, niesprawiedliwo?ci?, uciskiem, arogancj?” oraz, ?e ?konieczne jest zaprzestanie wspierania ruchów terrorystycznych poprzez dostarczanie pieni?dzy i broni”.

W przededniu rocznicy ataków specjalne o?wiadczenie wyda? m.in. amerykański episkopat. ?Nasze serca s? ze wszystkimi, którzy tego dnia stracili bliskich, z tymi, którzy nadal nosz? spowodowane atakami rany fizyczne, emocjonalne i duchowe” – czytamy w komunikacie podpisanym przez abp. José H. Gomeza.

Wed?ug amerykańskich biskupów, 11. wrze?nia by? ?mrocznym dniem zniszczenia i ?mierci”. ?ywa jest jednak pami?? o poleg?ych oraz o bohaterach -ratownikach, stra?akach, policji, zespo?ach ratownictwa medycznego i wszystkich, którzy oddali ?ycie w s?u?bie innym. ?Ta przemoc, zrodzona z najgorszego z?a w ludzkim sercu, wydoby?a jednak tak?e to, co najlepsze w naszym cz?owieczeństwie. My?limy dzi? o odwadze i hojno?ci niezliczonych zwyk?ych ludzi oraz duchu jedno?ci i autentycznego patriotyzmu, który widzieli?my w dniach po zamachach”. Zapewniono tak?e o modliwie o ducha jedno?ci i pojednania w narodzie amerykańskim.

Z kolei w wywiadzie dla EWTN arcybiskup Nowego Jorku opowiedzia?, w jaki sposób dzień zamachu jest co roku upami?tniany przez mieszkańców miasta. Mówi kard. Timothy Dolan.

Kard. Dolan - Wszyscy chrze?cijanie s? lud?mi pami?ci

?W Nowym Jorku 11. wrze?nia to niemal ?wi?ty dzień. W ca?ym miej?cie podnios?a atmosfera jest tego dnia bardzo wyczuwalna, czu? wspólnotow? wi?? czci i pami?ci, o tych, którzy zgin?li oraz wielk? wdzi?czno?? za wszelkie wyrazy solidarno?ci z rodzinami, które nadal op?akuj? bliskich. Liczba wydarzeń upami?tniaj?cych zamach jest zdumiewaj?ca. Ka?dego roku mamy Msz? w naszej katedrze. Zawsze jestem tak?e proszony o prowadzenie nabo?eństw w remizach stra?ackich, posterunkach policji czy szpitalach. Ka?dego roku gromadzimy si? przy pomnikach wzniesionych ku czci zmar?ych. To bardzo dobra rzecz, poniewa? my, chrze?cijanie, jeste?my lud?mi pami?ci. «To czyńcie na moj? pami?tk?» – powiedzia? Jezus w Ewangelii. Nie mo?emy ulec duchowej ani uczuciowej amnezji. Jestem szcz??liwy, ?e w Nowym Jorku nieustannie czynimy t? pami?? ?yw?. Jest to ?ród?em pocieszenia, wzbudza w nas szlachetne uczucia, dzi?ki którym b?dziemy mie? si??, by czyni? ?wiat lepszym. Musimy pracowa? na taki ?wiat, w którym takie rzeczy jak 11. wrze?nia si? nie wydarzaj?.“

Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.

11 wrze?nia 2021, 14:52