蜜桃交友

Szukaj

10 lat od beatyfikacji Jana Paw?a II 10 lat od beatyfikacji Jana Paw?a II 

10 lat od beatyfikacji Jana Paw?a II

1 maja 2011 r. do Rzymu przyjecha?y niezliczone rzesze pielgrzymów z ca?ego ?wiata, w ró?nym wieku i z ró?nych ?rodowisk. Jednak najliczniejsz? grup? by?a m?odzie?, z któr? tak ?wietny kontakt nawi?zywa? Jan Pawe? II. To oni najg?o?niej krzyczeli podczas jego pogrzebu: ?Santo subito!” – ?wi?ty natychmiast. 碍辞?肠颈ó? spe?ni? ich pragnienie. Dzi? mija 10. rocznica beatyfikacji Jana Paw?a II.

?ukasz So?niak SJ – Watykan

Benedykt XVI nieprzypadkowo na t? uroczysto?? wybra? pierwszy dzień maja, ?wi?to ?w. Józefa Rzemie?lnika. W ten sposób papie? jeszcze raz przypomnia?, ?e Jan Pawe? II niestrudzenie i do samego końca pracowa? nad ewangelizacj? ?wiata i – podobnie jak ?wi?ty Józef – by? opiekunem Ko?cio?a. Dzień ten przywo?ywa? tak?e histori? ?ycia Karola Wojty?y, który jako m?ody cz?owiek by? zmuszony do ci??kiej pracy fizycznej.

W ostatnich dniach kwietnia Rzym wygl?da? podobnie jak jedena?cie lat wcze?niej podczas ?wiatowych Dni M?odzie?y. M?odzi z pi?ciu kontynentów wype?nili rzymskie ulice. Wielu z nich noc przed beatyfikacj? sp?dzi?o pod go?ym niebem w Circo Massimo, gdzie diecezja rzymska zorganizowa?a modlitewne czuwanie. Od samego rana parafie wype?ni?y si? m?odzie??, która chcia?a nie tylko ?wi?towa?, ale tak?e s?ucha? katechez, adorowa? Naj?wi?tszy Sakrament i przyst?powa? do spowiedzi. Prowadz?ca do Watykanu ?ostatnia prosta”, czyli Via della Conciliazione, by?a nieprzejezdna ju? na 48 godzin przed uroczysto?ci?. Na beatyfikacj? w okolicach Placu ?w. Piotra oczekiwa?o prawie dwa miliony osób, w tym 400 tys. Polaków.

?By?am ?wiadkiem w procesie beatyfikacyjnym i to, co mnie najbardziej uderzy?o, gdy czyta?am ponad 100 ?wiadectw o ?yciu Karola Wojty?y, to fakt, ?e wszystkie osoby, z którymi rozmawiano, mówi?y o wspólnych cechach jego ?wi?to?ci, które si?ga?y do czasów, gdy Wojty?a by? bardzo m?ody i trwa?y a? do ostatniego dnia jego ?ycia. Jego wiara, sposób modlitwy s? czym? absolutnie niezapomnianym, podobnie jak jego ?wiadectwo w okresie cierpienia – powiedzia?a papieskiej rozg?o?ni Valentina Alazraki. – Jeszcze na dwa-trzy dni przed ?mierci? próbowa? przemówi? do ludzi, mimo ?e przez zabieg tracheotomii nie móg? wydoby? z siebie g?osu. To by? niezwyk?y przyk?ad m?stwa. Ten obraz, jak s?dz?, by? w sercu wszystkich, którzy uczestniczyli w beatyfikacji.“

Mszy beatyfikacyjnej przewodniczy? papie? Benedykt XVI. W bardzo osobistej homilii mówi? o ?zapachu ?wi?to?ci”, który towarzyszy? ca?emu ?yciu Jana Paw?a II. Wspomina? swoj? relacj? z Karolem Wojty?? i pos?ug? jako jego bliski wspó?pracownik.

?Moja pos?uga by?a podtrzymywana przez jego g??bi? duchow?, przez bogactwo jego spostrze?eń. Przyk?ad jego modlitwy zawsze mi imponowa? i budowa? mnie: Jan Pawe? II zanurza? si? w spotkaniu z Bogiem, tak?e podczas pracy. Budowa?o mnie tak?e jego ?wiadectwo w cierpieniu: Pan stopniowo pozbawia? go wszystkiego, ale on zawsze pozostawa? «ska??», tak jak chcia? tego Chrystus – mówi? w homilii Benedykt XVI. – G??boka pokora, zakorzeniona w intymnym zjednoczeniu z Chrystusem, pozwoli?a mu nadal przewodzi? Ko?cio?owi w czasie, gdy brakowa?o mu ju? si? fizycznych. W ten sposób wype?ni? w sposób nadzwyczajny powo?anie ka?dego kap?ana i biskupa: sta? si? jedno z Jezusem, którego codziennie przyjmowa? i ofiarowywa? w Ko?ciele.“

Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.

01 maja 2021, 13:58