Auschwitz to szczyt nienawi?ci do cz?owieka
?ukasz So?niak SJ – Watykan
Hierachowie zaapelowali do wspó?czesnego ?wiata o pojednanie i pokój oraz o poszanowanie prawa ka?dego narodu do istnienia, a tak?e do wolno?ci, niepodleg?o?ci i zachowania w?asnej kultury. Zauwa?yli, ?e mimo dramatycznych do?wiadczeń przesz?o?ci, ?wiat, w którym ?yjemy, ci?gle jest pe?en zagro?eń i przemocy. ?Nadal maj? miejsce okrutne wojny, przypadki ludobójstwa, prze?ladowania, ró?ne formy fanatyzmu, mimo i? historia uczy nas, ?e przemoc nigdy nie prowadzi do pokoju, ale rodzi cierpienie i ?mier?” – czytamy w li?cie.
Nast?pnie biskupi przypomnieli s?owa wypowiedziane przez kolejnych Papie?y w miejscu zag?ady. ?Nigdy jeden naród nie mo?e rozwija? si? kosztem drugiego, za cen? drugiego, za cen? jego uzale?nienia, podboju, zniewolenia, za cen? eksploatacji, za cen? jego ?mierci” – powiedzia?, zatrzymuj?c si? przed tablic? w j?zyku hebrajskim, Jan Pawe? II, podczas swojej pierwszej pielgrzymki do Polski w 1979 r. Z kolei Benedykt XVI, 27 lat pó?niej, zauwa?y?, ?e ofiary nazistów nie chc? ?wywo?ywa? w nas nienawi?ci, ale raczej pokazuj?, jak straszne jest jej dzie?o”. Papie? Franciszek odwiedzi? obóz w 2016 r., ale nie wyg?osi? tam przemówienia. Zostawi? za to wpis w ksi?dze pami?tkowej: ?Panie miej mi?osierdzie nad Twym ludem! Panie przebacz tak wielkie okrucieństwo”. W li?cie biskupi cytuj? te? s?owa Franciszka, wypowiedziane kilka dni temu, w których wzywa, aby rocznica wyzwolenia obozu sta?a si? dla ka?dego okazj? do zatrzymania, zamilkni?cia i powrotu do pami?ci. ?Potrzebujemy tego, aby nie sta? si? oboj?tnymi” – mówi? Ojciec ?wi?ty.
Przypomnieli wymowny znak pojednania, którym by? list biskupów polskich do biskupów niemieckich z 1965 r. ?Chocia? po II wojnie ?wiatowej pojednanie mi?dzy narodami wydawa?o si? po ludzku niemo?liwe, to jednak – zjednoczeni w mi?o?ci do Jezusa Chrystusa – potrafili?my przebacza? i prosi? o przebaczenie. Do?wiadczenia z przesz?o?ci ucz?, jak wa?ne i owocne jest budowanie Europy narodów pojednanych i wybaczaj?cych sobie nawzajem” – czytamy w li?cie.
Na koniec zapraszaj?, aby 27 stycznia o godzinie 15.00, czyli w godzinie wyzwolenia Auschwitz-Birkenau, zapali? ?wiec? i pomodli? si? za ludzi pomordowanych w obozach zag?ady ze wszystkich narodowo?ci i wyznań oraz za ich bliskich. ?Niech nasza modlitwa pog??bi pojednanie i braterstwo, którego przeciwieństwem jest wrogo?? oraz niszczycielskie konflikty i podsycane nieporozumienia. Niech zwyci??a w nas moc mi?o?ci Jezusa Chrystusa” – zaapelowali biskupi.
Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.