蜜桃交友

Szukaj

150-lecie urodzin ?w. Alojzego Orione 150-lecie urodzin ?w. Alojzego Orione 

150-lecie urodzin ?w. Alojzego Orione

W tym roku przypada 150. rocznica urodzin za?o?yciela orionistów, ?w. Alojzego Orione. Za?o?yciel zgromadzenia Ma?ego Dzie?a Boskiej Opatrzno?ci w swoim ?yciu troszczy? si? przede wszystkim, by dociera? do ?wiata z Ewangeli? przez towarzyszenie m?odzie?y i dzie?a mi?osierdzia. ?Zaprosi? nas, by?my rzucili si? w ogień nowych czasów” – powiedzia? Radiu Watykańskiemu o. Tarcisio Vieira, genera? zakonu.

Marek Krzysztofiak SJ – Watykan

?Don Orione” urodzi? si? 23 czerwca 1872 r. Za?o?one przez niego Ma?e Dzie?o Boskiej Opatrzno?ci rozesz?o si? po ?wiecie z przes?aniem, ?e drog? ewangelizacji s? dzie?a mi?osierdzia, przede wszystkim troska o dzieci i ludzi m?odych. W 2004 r. zosta? kanonizowany przez Jana Paw?a II. Obecnie zakon orionistów ma swoje placówki w ok. 30 krajach.

W Sanremo gdzie zmar? w 1940 r. trwaj? tygodniowe obchody zwi?zane z dzie?em ?ycia i postaci? ?wi?tego. Wczoraj w Montebello zakończy?a si? kapitu?a generalna ca?ej rodziny zakonnej, która zatwierdzi?a o. Tarcisio Vieira jako jej g?ównego prze?o?onego. ?Je?li uda nam si? zrealizowa? nasze zamierzenia, nasze projekty, nasze dzia?ania, aby zgromadzi? m?odych ludzi i by? blisko nich, mo?emy zrobi? wiele dobrego” – zauwa?a duchowny, mówi?c o kontynuacji misji w duchu za?o?yciela.

M?odzi potrzebuj? obecno?ci i blisko?ci by by? blisko Pana

?Mi?osierdzie i zaanga?owanie na rzecz dzieci przeniós? z Piemontu na ca?e W?ochy, a potem na wiele miejsc na ?wiecie. Pomoc, jak? niós? ofiarom trz?sienia ziemi w Messynie i Reggio Calabria w 1908 r. przesz?a do historii. Jest postaci? znan? na ca?ym ?wiecie. Przekazywa? ?wiatu dobr? nowin?. Zale?a?o mu przede wszystkim, by skupi? si? na dzia?alno?ci charytatywnej jako po?rednictwie w dotarciu do Ko?cio?a i w ?yciu Ewangeli?. To, czego m?odzi ludzie dzisiaj potrzebuj?, to przede wszystkim obecno??, blisko??, wsparcie, aby mogli ?y? w dzisiejszym trudnym ?wiecie Ewangeli?, by? blisko Pana i Ko?cio?a. Jest piln? konieczno?ci?, aby?my z mi?o?ci do Jezusa Chrystusa, Ludu i Ko?cio?a – jak to uj?? ks. Orione – rzucili si? w ogień nowych czasów.“

Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.

23 czerwca 2022, 14:52