5. rocznica m?czeństwa ks. Jacquesa Hamela
Beata Zaj?czkowska – Watykan
Dzi? w tym samym ko?ciele ?w. Szczepana miejscowy arcybiskup odprawi? Eucharysti?. Po liturgii odby?a si? te? uroczysto?? republikańska na rzecz pokoju i sprawiedliwo?ci, w której uczestniczy? minister spraw wewn?trznych Francji.
Abp Lebrun przypomnia?, ?e decyzj? Papie?a Franciszka proces beatyfikacyjnym zamordowanego kap?ana rozpocz?? si? wcze?niej ni? stanowione prawem pi?? lat od ?mierci. Zauwa?y?, ?e wci?? dowiadujemy si? o nowych faktach, które rzucaj? ?wiat?o na t? zbrodni?. W wyniku ?ledztwa udowodniono ostatnio, ?e zabójstwo ks. Hamela nie by?o inicjatyw? dwóch m?odych fanatyków, lecz realizacj? terrorystycznego planu, który otrzymali od d?ihadystów z Syrii.
?Nie mówi?bym jeszcze o dziedzictwie ks. Hamela, poniewa? nadal jeste?my w ?a?obie, nadal ?yjemy tym, co si? wydarzy?o. Ta pi?ta rocznica ma miejsce zaledwie kilka tygodni po ?mierci ?wiadka jego m?czeństwa, Jeanine Coponet, i sze?? miesi?cy przed rozpocz?ciem procesu ewentualnych wspó?sprawców – mówi Radiu Watykańskiemu abp Lebrun. – Jeste?my wi?c nadal w tera?niejszo?ci tego, co si? wydarzy?o. Powoli odkrywamy coraz wi?cej faktów pozwalaj?cych lepiej zrozumie? to, co mia?o miejsce. Bardzo uderza mnie sposób, w jaki ?mier? ks. Hamela rzuca ?wiat?o na jego ?ycie i jak jego ?ycie i pos?uga rzucaj? ?wiat?o na jego ?mier?. Zebrali?my wszystkie jego homilie, w których g?osi? mi?o?? Boga. Przede wszystkim pokazywa?, ?e Jezus chce kocha? wszystkich, ?e nigdy nikogo nie wyklucza. Uczy? nas, ?e na?ladowanie Jezusa to tak?e przyj?cie krzy?y, które pojawiaj? si? na naszej drodze. Pokazywa?, ?e nie mo?na rezygnowa? z wewn?trznego ?wiadectwa, z wolno?ci, któr? niesie mi?o??, niezale?nie od tego, co by si? dzia?o”.
W czasie uroczysto?ci wr?czono tak?e nagrod? im. ks. Hamela. Otrzyma? j? Antoine-Marie Izoard redaktor naczelny tygodnika Famille Chrétienne za reporta? o uchod?cach w Burkina Faso. Nagroda ma na celu promowanie inicjatyw na rzecz pokoju i dialogu mi?dzyreligijnego.
Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.