53. Mi?dzynarodowy Kongres Eucharystyczny odb?dzie si? w Ekwadorze
?ukasz So?niak SJ – Watykan
Obecnie trwaj? przygotowania do najbli?szego kongresu, który rozpocznie si? 5 wrze?nia bie??cego roku w Budapeszcie. Swój przyjazd na W?gry zapowiedzia? Papie? Franciszek, który zamierza przewodniczy? Mszy kończ?cej spotkanie. Kard. Peter Erd? podkre?la, ?e w obliczu przed?u?aj?cej si? pandemii, wydarzenie to b?dzie wielkim znakiem nadziei dla ?wiata. To ju? drugi Mi?dzynarodowy Kongres Eucharystyczny na W?grzech, pierwszy odby? si? w maju 1938 r.
Kongresy Eucharystyczne maj? w Ko?ciele bardzo d?ug? tradycj?. Pierwsze tego typu spotkanie odby?o si? w Lille we Francji w 1881 r. Od samego pocz?tku ich celem by?o umocnienie wi?zi uczestników z Chrystusem dzi?ki pog??bianiu tajemnicy Eucharystii. W ramach kongresów odbywaj? si? wyk?ady, seminaria i dyskusje. W programie zawsze znajduje si? codzienna Eucharystia i adoracja Naj?wi?tszego Sakramentu. W Polsce Mi?dzynarodowy Kongres Eucharystyczny odby? si? tylko raz – we Wroc?awiu w 1997 r. z udzia?em Papie?a Jana Paw?a II.
Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.