100 гадо? таму педыятрычны шп?таль Bambino Gesù ста? Папск?м
Аляксандр Панчанка - Pope
Г?сторыя гэтага буйнога медыцынскага цэнтра распачалася з размяшчэння дванаццац? бальн?чных ложка? у палацы, як? належа? герцагам Арабэл? ? Сцып?ёну Сальв?яц? на вул?цы Дзакалец? ? Рыме. Крыху менш чым праз дванаццаць гадо?, у 1887 годзе, установа пераехала ? старажытны кляштар святога Ануфрыя на пагорку Ян?кул, дзе размяшчаецца да сённяшняга дня.
На першым этапе бальн?ца нас?ла характар прыватнай дабрачыннай ?н?цыятывы. Заклапочаныя будучыняй установы, герцаг? Сальв?яц? вырашыл? перадаць яе ва ?ласнасць Святога Пасада ? Папы П?я Х?. Аф?цыйная цырымон?я адбылася 20 лютага 1924 года.
На працягу апошн?х ста гадо? адкрывал?ся новыя аддзяленн? бальн?цы: яшчэ ? 1917 годзе з’яв??ся ф?л?ял кл?н?к? ? мястэчку Санта-Марынэла на ?збярэжжы Тырэнскага мора; у 1978 годзе – у Пал?дора; у 2012 годзе – у рымск?м раёне Сан-Па?ла, а ? 2022 годзе – у Пасаскура. Шп?таль рыхтуецца да ?нтэграцы? ? ?тальянскую нацыянальную с?стэму аховы здаро?я ? атрымання статуса навукова-даследчай ? ?н?верс?тэцкай кл?н?к?.
На 2030 год запланавана перамяшчэнне Bambino Gesù у новую сядз?бу: яна адкрыецца на тэрыторы? былога рымскага шп?таля Фарлан?н?. Адпаведнае пагадненне з ?тальянск?м? ?ладам? было заключана 8 лютага 2024 года. Рашэнне аб пераездзе было прынята ? сувяз? з вычарпаннем сядз?бай на Ян?куле магчымасцей для далейшага пашырэння.
Bambino Gesù – адна з найбуйнейшых педыятрычных медыцынск?х устано? у свеце. У 2022 годзе кл?н?ка атрымала больш за 95 тысяч зварота? у аддзяленне хуткай дапамог?, здзейсн?ла 29 тысяч шп?тал?зацый, 32 тысячы х?рург?чных умяшання? ? аказала 2,5 м?льёна амбулаторных паслуг. У 2023 годзе пад наглядам было каля 18 тысяч дзяцей з рэдк?м? захворванням?. Папская бальн?ца займацца правядзеннем самых складаных аперацый ? аказвае дапамогу дзецям з усяго свету, у тым л?ку маленьк?м ахвярам война? ва Укра?не ? на Бл?зк?м Усходзе.