12 лютага – дзень нараджэння Ватыканскага радыё
Аляксандр Панчанка – Pope
У дзень урачыстай ?на?гурацы? Ватыканскага радыё ? Рыме было прахалоднае ? яснае надвор’е. Пачатак радыёвяшчання бы? запланаваны на 16.30 па мясцовым часе, - п?са? у кн?зе Восемдзесят гадо? радыёстанцы? Папы (Ottant'anni della Radio del Papa) журнал?ст ? даследчык г?сторы? папскай радыёстанцы? Фэрнанда Бэа.
Невял?к?я памяшканн? сядз?бы радыё ? Ватыканск?х садах не дазвалял? зраб?ць цырымон?ю шматлюднай, тым не менш, на пляцо?цы перад ёй сабралася група курыяльных ?ерарха? ? прэлата?, а таксама ?нжынера? ? навуко?ца?, як?я жадал? стаць сведкам? г?старычнай падзе?. Урачыстую атмасферу стварал? шэраг? швейцарск?х ? палац?нск?х гвардзейца?, а таксама два вял?к?я папск?я штандары, як?я разв?вал?ся на высок?х флагштоках, устано?леных па баках будынку.
За гадз?ну да першага выйсця Святога Айца ? эф?р прыбы? сам праекц?ро?шчык ? стваральн?к папскай радыёстанцы? Гульельма Маркон?, як? адразу нак?рава?ся ? тэхн?чныя памяшканн? ? асаб?ста пракантралява? радыёспалучэнне з розным? кантынентам?.
Перад прыбыццём Пантыф?ка адбылося благасла?ленне памяшкання? ? абсталявання: была прачытана мал?тва, складзеная П?ем Х? спецыяльна для гэтай нагоды, бо на той час не ?снавала адмысловых л?тург?чных формул для благасла?лення радыё, у адрозненн?, напрыклад, ад благасла?лення тэлеграфу, чыгунк? ц? ?ншых тагачасных тэхн?чных вынаходн?цтва?.
П?й Х? прыбы? з Апостальскага палацу а?тамаб?лем у суправаджэнн? сва?х бл?жэйшых супрацо?н?ка?. Ён прыв?та? прысутных ? разам з невял?кай групай, у склад якой уваходз?? Гульельма Маркон? ? першы дырэктар радыёстанцы?, ксёндз Джузэпэ Джанфранчэск?, наведа? розныя залы ? сустрэ?ся з тэхн?чным персаналам.
Святому Айцу бы? дадзены гонар асаб?ста ?ключыць электрычнае абста?ляванне радыё: П?й Х? энерг?чным рухам апусц?? руб?льн?к, пасля чаго запал?л?ся лямпачк? ? памяшканн? напо?н?л?ся гукам рухав?ко? радыёпрылада?. Затым Папа адправ?? кароткае тэлеграфнае пасланне: “In nomine Domini, Amen”, а потым заня? месца на чырвоным троне ? невял?кай зале, дзе бы? устано?лены м?крафон.
З уступным словам выступ?? Гульельма Маркон?, як? паведам??, што мае гонар абвясц?ць аб адкрыцц? Найвышэйшым Пантыф?кам П?ем Х? радыёстанцы? Дзяржавы Ватыкан. “Электрычныя хвал? праз прастору панясуць на ?весь свет яго словы м?ру ? благасла?лення. На працягу дваццац? стагоддзя? Рымск? Пантыф?к прама?ля? словы свайго Боскага Наста?н?ка свету; але цяпер, у першы раз, Яго голас можна будзе пачуць адначасова на ?сёй паверхн? зямл?. З дапамогай Бога, як? дае ? распараджэнне чалавецтву шматл?к?я таямн?чыя с?лы прыроды, я змог зраб?ць гэту прыладу, якая дасць верн?кам ва ?с?м свеце суцяшэнне чуць голас Святога Айца”, - сказа? ?тальянск? навуковец ? перада? слова Папу.
Голас Пантыф?ка ?першыню прагуча? у радыёф?ры дакладна 12 лютага 1931 года ? 16.49. Тэкст свайго радыёзвароту П?й Х? нап?са? асаб?ста. Ён бы? на лац?нскай мове ? амаль цалкам склада?ся са сло? Святога П?сання. “Слухайце, о Нябёсы, што кажу вам; паслухай Зямля словы з вусна? ма?х... Слухайце ? пачуйце, о далёк?я народы!”, - урачыста прама?ля? Папа, прасла?ляючы Бога ? в?таючы ?с?х б?скупа? ? святаро? свету, кансэкраваных асоб ? м?с?янера?, верн?ка? ? людзей, далёк?х ад веры, к?ра?н?ко? дзяржа? ? падданых, багатых ? бедных, праца?н?ко? ? працада?ца?, хворых ? тых, хто пакутуе.
Папскае пасланне было пачута ва ?с?х кутках свету. Пра г?старычную падзею п?сал? газеты ? ЗША, Вял?кабрытан??, Францы?, ?тал??, А?страл?? ? ?ншых кра?нах. З самых далёк?х частак планеты прыходз?л? сведчанн? людзей, як?я н?кол? не марыл? пра тое, што змогуць кал?-небудзь асаб?ста пачуць голас Наступн?ка святога Пятра, але цяпер маюць такую магчымасць.
Пра вял?кую ?вагу да гэтай падзе? сведчыць так? кур’ёзны факт: брытанская газета The Universe правяла конкурс, прапануючы 5 фунта? таму, хто нап?ша ? дашле лепшы водгук на тэму: “Як я слуха? голас Папы”. У ?м прыняло ?дзел каля м?льёна чалавек.
На сённяшн? дзень Ватыканскае радыё вяшчае на 41 мове ? мае сайт, як? дзейн?чае на 43 мовах свету. На папскай радыёстанцы? працуюць супрацо?н?к? з 69 кра?н. Трансляцы? па-беларуску пачал?ся 6 студзеня 1950 года. Ля ?х вытока? стая? святар з П?ншчыны, ксёндз Пётр Татарынов?ч.