35 гадо? таму адбы?ся г?старычны в?з?т Яна Па?ла ?? у с?нагогу
Нядзельным вечарам Папа адправ??ся ? рымскую Вял?кую с?нагогу. Ля варот яго сустрака? гало?ны рав?н Рыма Эл?ягу Тоаф. Яны абнял?ся. С?нагагальны хор выкана? “Аллелюя”.
Мал?то?ны зала была по?ная. Журнал?сты адразу ж звярнул? ?вагу, што крэслы для Яна Па?ла II ? раб?на Эл?ягу был? ?сталяваныя на адным узро?н?. Рав?н цёпла прыв?та? Пантыф?ка ? мал?то?ным доме юдэя?, ? выказа? надзею на тое, што змрочныя старонк? г?сторы?, звязаныя з варожасцю пам?ж дзвюма канфес?ям?, наза?жды застал?ся ззаду.
Ян Павел II на ??рыце падзякава? за запрашэнне наведаць с?нагогу. У сваёй прамове ён адзначы?, што Халакост ста? драмай для ?сяго чалавецтва, ? распавё? пра свае перажыванн? пасля в?з?ту ? А?шв?ц у 1979 г. – ён ста? першым Папам, як? наведа? былы лагер смерц?. “Касцёл глыбока шкадуе аб пераследзе я?рэя? ? праявах антысем?тызму ва ?се часы. Для таго, каб пераадолець усе наступствы м?нулага зла, нам спатрэбяцца до?г?я гады, мы ?сё яшчэ ? пачатку шляху”, - заяв?? Ян Павел II, закл?ка?шы да прым?рэння пам?ж хрысц?янам? ? юдэям?. “Я?рэ? – нашыя ?м?лаваныя браты, - абвясц?? ён. - У нейк?м сэнсе, яны нашы старэйшыя браты”.
Перад тым, як выйсц? з с?нагог?, Ян Павел II затрыма?ся для кароткай размовы сам-насам з Эл?ягу Тоафам. Як паведам?? пасля рав?н, яе гало?ным зместам стала неабходнасць па?сюднай барацьбы з антысем?тызмам.
?зра?льская ? м?жнародная я?рэйская прэса высока ацан?ла той г?старычны в?з?т Яна Па?ла II.