90 гадо? Ватыканскаму радыё: гало?ныя этапы г?сторы?
Кс. Фэдэрыка Ламбардз?, Генеральны дырэктар Ватыканскага радыё з 2005 па 2016 гг., звярну? увагу на гало?ныя этапы ? г?сторы? папскай радыёстанцы?. У артыкуле на старонках езу?цкага часоп?са “La Civiltà Cattolica” святар нагада?, што Ватыканскае радыё было заснавана ? 1931 г. у кантэксце ?зн?кнення Дзяржавы Ватыкан. На той час радыё было перадавой тэхналаг?чнай прыладай, якая дазваляла ажыцця?ляць тэлеграф?чную ? радыёфан?чную сувязь незалежна ад ?тал??.
1930-я гг. был? перыядам панавання татал?тарных рэжыма? у Е?ропе, у сувяз? з чым узн?кла патрэба ? радыёперадачах на шматл?к?х мовах, мэта як?х заключалася ? падтрымцы верн?ка? у розных кра?нах. У 1936 г. Ватыканскае радыё далучылася да М?жнароднага радыёвяшчальнага саюза, каб мець магчымасць без перашкод вяшчаць на ?весь свет.
Езу?ты, як?м было даручана к?раванне радыёстанцыяй, клапац?л?ся не тольк? пра яе тэхналаг?чнае ?дасканаленне, але таксама заахвочвал? да супрацы сва?х сабрата? рознага паходжання, каб ажыцця?ляць вяшчанне на розных мовах. Асабл?вае значэнне ? той час мела нямецкая мова.
Ватыканскае радыё перадавала ?нфармацыю пра людзей, як?я шукал? сва?х бл?зк?х, зн?клых у в?ры вайны, распа?сюджвала вестк? пра палонных, чые ?мёны павольна зачытвал?ся ? эф?ры дыктарам?. З 1940 па 1946 гг. было агучана больш за 1,2 млн так?х паведамлення?.
Пасля завяршэння Другой сусветнай вайны папская радыёстанцыя садзейн?чала маральнаму ? духо?наму адраджэнню кра?н, разбураных у ходзе канфл?кту. Асабл?вая ?вага звярталася на с?туацыю ва Усходняй Е?ропе, якая трап?ла пад прыгнёт камун?стычных рэжыма? ? дзе верн?к? падвяргал?ся пераследу. У гэтым кантэксце ?зн?кл? новыя “мо?ныя” рэдакцы?, сярод як?х беларуская. У мног?х кра?нах “сацыял?стычнага лагеру” праграмы Ватыканскага радыё ?лады “глушыл?”.
У 1970- я гг. Радыё змян?ла сядз?бу, з Ватыканск?х садо? яно было пераведзена ? прасторны Палац П?а, насупраць рымскага Замка св. Анёла. З’яв?л?ся прамыя эф?ры з а?дыенцый, сустрэч, падарожжа? Святога Айца. Папскае радыё далучылася да Е?рапейскага радыёвяшчальнага саюза.
Ватыканскае радыё стала сапра?дным сэрцам штодзённай камун?кацы? Катал?цкага Касцёла, спрыяючы яго адз?нству, - падкрэсл?? кс. Фэдэрыка Ламбардз?.