蜜桃交友

Пошук

?люстрацыйнае фота ?люстрацыйнае фота 

35-годдзе авары? на ЧАЭС: атамная катастрофа ? прамовах Папа?

Чарнобыльская трагедыя, 35-я гадав?на якой адзначаецца 26 красав?ка 2021 г., не магла не знайсц? рэха ? словах ? мал?твах Папа? на працягу трох апошн?х пантыф?ката?.

Аляксандр Панчанка – Ватыкан

Савецк?я ?лады недапушчальна до?га хавал? пра?ду аб маштабах авары? на ЧАЭС ад свайго насельн?цтва ? м?жнароднай супольнасц?. Св. Ян Павел ?? упершыню выказа?ся публ?чна на гэту тэму праз 11 дзён пасля катастрофы, кал? пачала з’я?ляцца больш дакладная ?нфармацыя. Ён папярэдз??, што атамная энергетыка “можа пагражаць усяму чалавецтву, нягледзячы на нацыянальныя межы”. Сярод ус?х Пантыф?ка? менав?та гэты Папа найчасцей узгадва? пра чарнобыльскую трагедыю ? сустрака?ся з людзьм?, як?я пацярпел? падчас яе.

Дасягненн? чалавека не пав?нны павярнуцца супраць яго самога

Чарнобыльскую тэму ён закрану? 20 верасня 1986 г., падчас а?дыенцы? для навуко?ца?-ф?з?ка?, як?я ?дзельн?чал? ? ХХ??? М?жнародным кангрэсе групы Ampère.

“Пасля Х?рас?мы атамны страх нав?с над чалавецтвам, таксама таму, што к?ра?н?к? народа? працягвал? нарошчваць свае жудасныя арсеналы. Пасля няда?няй чарнобыльскай катастрофы мы пав?нны был? прызнаць, што м?рнае выкарыстанне атама звязана з рызыкай сур’ёзных небяспека?. Ц? пав?нны самыя цудо?ныя дасягненн? чалавека павярнуцца супраць яго, а яго вынаходн?цк? ген?й ператварыцца ? зн?шчальную с?лу?”, - пыта?ся Папа.

Беларуск?я дзец? ? сэрцы Святога Айца

Св. Ян Павел ?? пры кожнай нагодзе шчыра в?та? дзяцей з чарнобыльскай зоны, як?я прыязджал? на аздара?ленне ? ?тал?ю, не забываючы ? мал?тве пра тых, хто такой магчымасц? не ме?. Падчас агульнай а?дыенцы?, 31 сакав?ка 1993 г. у Ватыкане, ён з бацько?скай цеплынёй звярну?ся да маленьк?х п?л?грыма? з па?днёвай Беларус?.

“З радасцю в?таю дзяцей з Лун?нецкага раёна ? Беларус?, як?я пацярпел? ад атамнай радыяцы? з Чарнобыльскай АЭС ? был? прыняты ? некаторых параф?ях Рыма на перыяд аздара?лення. Дараг?я сябры, няхай ваша прабыванне ? ?тал?? прыдасць бадзёрасц? вашаму целу ? супакой душы”, - жада? ён.

У 1995 г. Папа ск?рава? слова да беларуск?х дзяцей на беларускай мове: “Дараг?я беларуск?я дзетк?! Папа Рымск? вас в?тае ? ?прошвае Стварыцеля неба, зямл?, вод, кожнай ?стоты на зямл?, аб л?тасц? для вас ? вашых сем’я?, што жывуць у чарнобыльскай зоне, каб вы вырасл? здаровыя. Падзякуйма ?тальянск?м верн?кам за ?х любо? да вас, беларуск?я дзец?!”, - каза? Пантыф?к.

Сал?дарнасць дапамагае адчуваць сябе грамадзянам? вял?кай сям’?

Св. Ян Павел ?? высока адзнача? дапамогу, якую кра?ны, арган?зацы? ? асобныя людз? аказвал? тым, хто пацярпе? у вын?ку трагеды?. У 10-ю гадав?ну атамнай катастрофы, 21 красав?ка 1996 г., ён сказа?:

“На наступны чацвер прыпадае дзясятая гадав?на жудаснай атамнай авары? на Чарнобыльскай АЭС ва Укра?не. У гэту хв?л?ну я хаце? бы ?згадаць пра м?жнародную сал?дарнасць, якая зарадз?лася тады ? трывае дагэтуль, у аднос?нах да шматл?к?х сем’я?, як?я пацярпел?, ? асабл?ва да самых малых. Мног?я катал?цк?я структуры ? ?тал??, Польшчы ? ?ншых кра?нах, аказал? гасц?ннасць ? дапамогу гэтым дзецям. Выказваю ?м маю шчырую ?дзячнасць”.

Пантыф?к асабл?вым чынам падкрэсл?ва? шчодрасць ?тальянск?х сем’я?, у як?х змагл? адпачыць сотн? тысяч беларуск?х дзяцей з тэрыторы?, забруджанай радыяцыяй. Пасля мал?твы “Анёл Панск?” 19 л?пеня 1998 г. у Ватыкане ён сказа?:

“Мне вельм? прыемна прыв?таць чарнобыльск?х дзяцей з Беларус?, як?я тут прысутн?чаюць, а таксама групы сем’я?, як?я ?жо цягам мног?х гадо? ?х прымаюць, дорачы ?м спакойны ? аздара?ляючы адпачынак. Выказваю маю ?дзячнасць ? ахвотна падтрымл?ваю так?я ?н?цыятывы дзейснай сал?дарнасц?, як?я дапамагаюць адчуваць сябе грамадзянам? адз?най вял?кай агульнай сям’?”.

Падрыхтаваць будучыню без атамных пагроз

У 2001 г., узгадваючы пра траг?чныя наступствы авары? на Чарнобыльскай атамнай электрастанцы?, Пантыф?к закл?ка? падрыхтаваць для будучых пакалення? “м?рную будучыню, пазба?леную страху ? падобных пагроза?”, а таксама “прас?ць Пана аб святле ? падтрымцы для тых, хто на розных узро?нях адказвае на лёс чалавецтва”.

Падчас свайго падарожжа ва Укра?ну ? 2001 г. ён звярну?ся да навуко?ца?, нагадваючы, што “тэхн?чны патэнцыял неабходна злучыць з нязменным? этычным? кашто?насцям?, каб была гарантавана належная павага да чалавека ? яго неад’емнай годнасц?”.

Бэнэдыкт XVI ? мал?тва за адказных за лёс чалавецтва

Бэнэдыкт XVI каза? пра аварыю на Чарнобыльскай АЭС у яе 20-ю гадав?ну. Ён выказа? удзячнасць ус?м, хто прычын??ся да дапамог? пацярпелым, а таксама закл?ка? пал?тыка? да з’яднанных дзеяння?.

“Менав?та сёння ?спам?наецца дваццатая гадав?на авары? на Чарнобыльскай АЭС. У сувяз? з гэтым, адчуваю абавязак выказаць удзячнасць сем’ям, асацыяцыям, грамадзянск?м уладам ? хрысц?янск?м супольнасцям, як?я на працягу гэтых гадо? працавал?, каб прымаць ? лячыць дарослых ? асабл?ва дзяцей, пацярпе?шых ад наступства? гэтага траг?чнага здарэння. Яшчэ раз узносячы мал?тву за ахвяр гэтай катастрофы, з так?м? далёка ?дучым? наступствам?, ? за ?с?х, хто нос?ць на целе яе сляды, прос?м Пана аб святле для адказных за лёсы чалавецтва, каб у сумесным намаганн? паклал? ?се с?лы на службу м?ру, павазе да патрэба? чалавека ? прыроды”, - каза? Папа падчас агульнай а?дыенцы? ? Ватыкане 26 красав?ка 2006 г.

Падзяка Франц?шка л?кв?датарам

З нагоды 30-й гадав?ны катастрофы на ЧАЭС, 20 красав?ка 2016 г., Франц?шак сустрэ?ся з дэлегацыяй л?кв?датара? наступства? авары?, якую суправаджа? арцыб?скуп Тадэвуш Кандрусев?ч. “В?таю п?л?грыма?, як?я прыбыл? з Укра?ны ? Беларус? ? рамках м?жнароднай канферэнцы? з нагоды 30-годдзя трагеды? ? Чарнобыл?. Зно? узносячы мал?твы за ахвяр гэтай катастрофы, выказваем нашу ?дзячнасць рата?н?кам ? прызнанне за ?се ?н?цыятывы, пакл?каныя аблегчыць пакуты ? выправ?ць прычыненую шкоду”, - каза? тады Святы Айцец.

Падчас свайго в?з?ту ? Япон?ю ? сустрэчу з людзьм?, як?я пацярпел? падчас авары? на атамнай электрастанцы? ? Фукус?ме, Франц?шак прызна?ся, што ? яго выкл?кае хваляванне далейшае выкарыстанне атамнай энергетык?.

26 красав?ка 2021, 10:30