蜜桃交友

Пошук

?на?гурацыя Ватыканскага радыё. ?люстрацыйнае фота ?на?гурацыя Ватыканскага радыё. ?люстрацыйнае фота 

70 гадо? таму беларуская мова ?першыню загучала з Ватыкана

70 гадо? таму слова Папы ?першыню загучала з Ватыкана на беларускай мове. Гэта было радыёпасланне П?я Х??. Яго трансляцыя адбылася ? в?г?л?ю Божага Нараджэння, 24 снежня 1949 г.

Святочны радыёзварот П?й Х?? падрыхтава? напярэдадн? Божага Нараджэння ? адкрыцця Святога Юб?лейнага Года, як? праходз?? у Катал?цк?м Касцёле на працягу ?сяго 1950 г. Папа хаце?, каб яго слова пачул? ? зразумел? верн?к? ва ?с?м свеце, таму распарадз??ся перакласц? пасланне на розныя мовы ? трансл?раваць з дапамогай Ватыканскага радыё. Тэкст бы? давол? до?г?м, па гэтай прычыне трансляцыя яго мо?ных верс?й расцягнулася на тры дн?.

Мо?ны марафон пача?ся 23 снежня 1949 г. Спачатку прамов?? сам П?й Х?? на ?тальянскай мове. Затым яго словы загучал? ? перакладзе на англ?йскую, ?спанскую, французскую, нямецкую, польскую, партугальскую, венгерскую, чэшскую, славацкую, галандскую, укра?нскую, харвацкую ? славенскую мовы.

На наступны дзень, 24 снежня, на хвалях Ватыканскага радыё трансл?равалася ?рачыстая цырымон?я адкрыцця Святых Брама? Юб?лейнага Году ? базыл?цы св. Пятра ? святочнае пасланне Пантыф?ка на чарговых мовах: балгарскай, румынскай, беларускай, арабскай ? эф?опскай.

Зварот Папы па-беларуску перадава?ся з 13.30 да 14.30 па сярэднее?рапейск?м часе. Гэта бы? першы ? г?сторы? выпадак вяшчання на беларускай мове з Ватыкана. Тэкст чыта? кс. Пётр Татарынов?ч, святар з П?ншчыны, як? з 1945 г. вучы?ся ? Папск?м Усходн?м ?нстытуце ? Рыме.

25 снежня пасланне Святога Айца перадавалася на рускай, латышскай, эстонскай ? л?то?скай мовах.

Рэгулярныя праграмы Ватыканскага радыё па-беларуску выходзяць з 6 студзеня 1950 г. Так?м чынам папская радыёстанцыя з'я?ляецца першай замежнай радыёстанцыяй, якая пачала вяшчаць на беларускай мове. На гэты конт кс. Пётр Татарынов?ч вельм? красамо?на нап?са? на старонках часоп?са “?ni?”: “Браты беларусы! Ваша мова дачакалася найвышэйшага прызнання!”

Нав?на ? фармаце а?дыё
24 снежня 2019, 11:49