45 гадо? з дня смерц? Льва Гарошк?: успам?ны арх?мандрыта Сяргея Гаека
Аляксандр Панчанка - Pope
У дзень асабл?вага ?спам?ну пра айца Льва Гарошку на папскую радыёстанцыю зав?та? арх?мандрыт Сяргей Гаек, Апостальск? в?з?татар для грэка-катол?ка? Беларус?. Ён памал??ся аб вечным супако? для святара ? капл?цы Ватыканскага радыё – месцы, дзе ? сам айцец Ле? давяра? Богу свае радасц?, праблемы ? спадзяванн?.
Дзелячыся ?спам?нам?, арх?мандрыт Сяргей распавё?, што прыеха? у Рым у 1978 годзе – праз год пасля смерц? айца Гарошк?. У генеральным доме айцо?-марыяна? ён пасял??ся ? тым жа пако?, дзе жы? ? працава? знакам?ты беларуск? святар. Тут жа была магчымасць пазнаём?цца з яго л?таратурнай спадчынай, значную частку якой складал? катэхетычныя ? тэалаг?чныя матэрыялы, падрыхтаваныя для эф?ра? Ватыканскага радыё.
“На жаль, я асаб?ста не сустрака?ся з айцом Гарошкам. Пазней я ме? магчымасць паехаць у Лондан, разма?ля? там з еп?скапам Чэславам С?пов?чам, айцом Язэпам Германов?чам. Пра Гарошку ? ?х было такое меркаванне: шмат п?са? ? шмат ма?ча?, хоць вельм? часта давол? крытычна аднос??ся да некаторых спра?, з як?м? сустрака?ся”, - падзял??ся арх?мандрыт Сяргей.
Пра айца Льва Гарошку часта казал? як пра “тытана працы”, прычым не тольк? ? беларускай м?с?? ? Лондане, але таксама ? Парыжы, бо значны перыяд жыцця айцец Ле? служы? у французскай стал?цы. Пасля Другой сусветнай вайны тут было шмат беларуса?: адны прыходз?л? ? касцёл Сэн-Сюльп?с, дзе ён служы? л?тург?ю, ?ншыя звяртал?ся да яго за дапамогай ц? парадай. Мног?я з ?х сведчыл?, што айцец Гарошка бы? адкрытым чалавекам, а ? той жа час не вельм? эмацыйным, - узгада? арх?мандрыт Гаек.
Айцец Сяргей л?чыць, што як тэолаг ? катэх?затар айцец Ле? Гарошка змог рэал?заваць сябе на Ватыканск?м радыё. На падставе матэрыяла?, як?я захо?ваюцца ? арх?ве папскай радыёстанцы?, беларуская даследчыца Алена Андрос?к, нап?сала доктарскую дысертацыю, у якой паказала, што айцец Ле? бы? выб?тным тэолагам, глыбока перакананым у тым, што вера ? Бога – гэта аснова маральнага жыцця. Дактарат бы? абаронены ? Любл?нск?м катал?цк?м ун?верс?тэце на польскай мове, але цяпер ёсць ?дэя перакласц? яго на беларускую.
На думку арх?мандрыта Сяргея, Ле? Гарошка бы? уважл?вым да актуальных выкл?ка? свайго часу: кал? ? Савецк?м Саюзе вера л?чылася цемрашальствам, на падставе сва?х разважання? на Ватыканск?м радыё, ён выда? кн?гу “Навука ? рэл?г?я”, у якой сабра? сведчанн? пра Бога шматл?к?х вял?к?х навуко?ца?. Яна перавыдавалася некальк? разо?, што сведчыць пра запатрабаванасць такой л?таратуры. ? менав?та, каб падкрэсл?ць важнасць л?таратурнай дзейнасц? айца Льва Гарошк?, яго ?мем была названа б?бл?ятэка пры грэка-катал?цк?м Цэнтры праведнага Язэпа ? М?нску, - нагада? Апостальск? в?з?татар для грэка-катол?ка? Беларус?.